Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2022

ΑΚΗΣ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ: ΣΥΜΒΟΛΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ - ΠΑΡΩΔΙΑ


 



Με αφορμή τις ηλεκτρονικές εκλογές – παρωδία που σχεδιάζει η Κεραμέως και την απόφαση μας να απέχουμε , καλό θα είναι στην επιχειρηματολογία μας προς τους συναδέλφους που ειλικρινά προβληματίζονται από την απουσία αιρετών , αλλά και στην εντελώς υποκριτική στάση συνεκιτών και πασοκοδεξιών  να αναφέρουμε και να αξιοποιούμε το πόσο έχει «αφυδατωθεί» ό ρόλος των υπηρεσιακών συμβουλίων τα τελευταία χρόνια.

·      Παρά το γεγονός ότι εδώ και πολλά χρόνια οι αναπληρωτές τοποθετούνταν από τις Δ.Δ.Ε. , εν τούτοις σε πολλά ΠΥΣΔΕ – είτε γιατί το διεκδίκησαν και το κατέκτησαν οι αιρετοί , είτε γιατί το επέβαλλε το σωματείο – το συμβούλιο είχε άτυπο αλλά καθοριστικό και ουσιαστικό λόγο στις τοποθετήσεις αλλά και στις μετακινήσεις των αναπληρωτ(ρι)ών συναδέλφων/ισσών μας. Μπορούσαν , έτσι, οι αιρετοί να παρεμβαίνουν , να ελέγχουν κυρίως τη διαδικασία των κενών και να αποτρέπουν ή να αποκαθιστούν αδικίες. Τα δύο τελευταία, όμως, χρόνια το υπουργείο πέρασε αποκλειστικά στη δική του δικαιοδοσία την τοποθέτηση των αναπληρωτών/τριών σε κενά που δίνουν οι Δ.Δ.Ε. Εδώ να σημειωθεί ότι τα κενά αυτά επιβάλλεται να είναι ισάριθμα με τις προσλήψεις , γεγονός που νομιμοποιεί την επιλεκτική δημοσιοποίησή τους , την προτεραιοποίηση με τα γνωστά κριτήρια (απομακρυσμένες σχολικές μονάδες, πανελλαδικά εξεταζόμενα κ.λπ) και ως εκ τούτου την κατάφωρη καταπάτηση των δικαιωμάτων των αναπληρωτών/τριών. Πλέον κανένα ΠΥΣΔΕ και κανείς αιρετός δεν μπορεί επί της ουσίας να ελέγξει τη διαδικασία ή να την καταγγείλει , δεδομένου ότι απαγορεύεται να ανεβούν στην πλατφόρμα περισσότερα κενά από τους προσληφθέντες/είσες αναπληρωτ(ρι)ες , γιατί αυτοί/ες δεν θα τοποθετηθούν και δε θα ξεκινήσει η μισθοδοσία τους. Με αυτόν τον ωμό εκβιασμό , «στα μουλωχτά», το υπουργείο απέφυγε τον ενοχλητικό έλεγχο και νομιμοποίησε την αδικία!

·      Το δεύτερο στοιχείο αφορά τον αποκλεισμό των αιρετών από τις διαδικασίες επιλογής των διευθυντών. Σύμφωνα με το νέο θεσμικό πλαίσιο , δε συμμετέχουν αιρετοί εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών στα συμβούλια επιλογής στελεχών εκπαίδευσης. Πρόκειται για ιδιαίτερα αρνητική εξέλιξη , όχι γιατί η μέχρι τώρα συμμετοχή μας είχε κάποια καθοριστική επίδραση , εφόσον βαθμολογούσαμε με παύλα , αλλά μπορούσαμε να ελέγχουμε τη διαδικασία και να αποτρέπουμε έστω και δια της παρουσίας αυτής εξόφθαλμες συνδιαλλαγές και κομπρεμί για στήριξη «ημετέρων» και «ξέσκισμα» «μη αρεστών». Τώρα ο δρόμος είναι στρωμένος για να στηθεί ο στρατός της αξιολόγησης χωρίς τους ενοχλητικούς αιρετούς , όπως άλλωστε είχε επισημάνει και ο διαβόητος πολιτικός γυρολόγος – πρόεδρος του ΙΕΠ.

·      Ένα τρίτο επιχείρημα είναι ότι επί εποχής COVID 19 καθιερώθηκαν διαδικτυακές συνεδριάσεις των ΠΥΣΔΕ. Παρά το γεγονός ότι πλέον δεν υπάρχουν περιοριστικά μέτρα , οι τηλεδιασκέψεις σε πολλά ΠΥΣΔΕ μονιμοποιήθηκαν. Αυτό σημαίνει ότι τα μέλη του συμβουλίου συνεδριάζουν από το σπίτι, το γραφείο ή το σχολείο με τα γνωστά προβλήματα επικοινωνίας , χωρίς να μπορούν να ελεγχθούν πίνακες κενών και χωρίς να ελέγχεται και να συζητείται εξονυχιστικά η περίπτωση τοποθέτησης ή μετακίνησης ή ένστασης του/της κάθε συναδέλφου/ισσας. Απλώς επικυρώνονται και υπογράφονται μετακινήσεις, τοποθετήσεις και διαθέσεις που εξυπηρετούν τη διοίκηση.

 

Αντί λοιπόν, να προβληματιζόμαστε για το αν θα συμμετάσχουμε στις εκλογές, θα πρέπει να παλέψουμε για να διεκδικήσουμε ΠΥΣΔΕ με ουσιαστικό ρόλο , τρίτο αιρετό μέσα από δια ζώσης εκλογές και γενικότερα αιρετούς που θα παλεύουν και θα λογοδοτούν στο σωματείο και στους συναδέλφους.  


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΟΛΜΕ: ΚΗΡΥΞΗ ΤΡΙΩΡΗΣ ΣΤΑΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΙΣ 10/5 ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΤΙΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΤΥΠΟΥ PISA.

Ο.Λ.Μ.Ε. ​ ​ ​ ​ ​ ​ Ερμού & Κορνάρου 2 ΤΗΛ: 210 32 30 073 - 32 21 255 www . olme . gr ​ ​ ​ ​ ​ ​ e-mail :   olme@otenet.gr ​ ​ ​ ​ ​ ​...